کمر درد
کمر درد یکی از شایعترین علل مراجعه بیماران به مراکز درمانی می باشد . اگر شما دچار کمر درد شده اید هیچگاه خود را تنها احساس نکنید زیرا از هر پنج نفر چهار نفر در طول زندگی خود دچار درد کمر می شوند. کمر درد علتهای زیاد و متفاوتی دارد که مجال کافی برای پرداختن به تمامی آنها در اینجا نمی باشد.ولی باید توجه داشت که با رعایت کردن چند نکته ساده در زندگی روزمره ، می توان از ابتلا به کمر درد جلو گیری کرد.
در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره می شود:
چند نکته در خصوص پیشگیری از کمردرد
۱-به طور منظم ورزش کنید.مهمترین کاری که میتوانید برای سلامت کمرتان و به طور کلی در مورد سلامت بدنتان انجام دهید ،ورزش است.
در ورزش سعی کنید تمرکز خود را روی عضلات کمر و شکم خود قرار دهید.
باید توجه داشت که تعدادی از حرکات ورزشی می توانند برای کمر آسیب زا باشند، لذا توصیه می شود حرکات ورزشی مناسب را از پزشک یا مربی آگاه بیاموزید.
پیاده روی تند ،دویدن ملایم روی سطح هموارو شنا از وزشهای مناسب می باشند.
۲-مراقب وزن خود باشید.وزن زیاد به تنهایی عامل کمرد درد نیست،ولی چاقی موضعی مخصوصا در ناحیه شکم ، به علت ایجاد فشار اضافه در کمر باعث درد می شود.
۳-سیگار نکشید. کشیدن سیگار سبب کاهش جریان خون حاوی مواد مغذی به اجزا ستون فقرات شما می گردد.
۴- در موقع خوابیدن به این نکات توجه کنید:سعی کنید از تخت استفاده کنید و از خوابیدن روی زمین یا پتو خوداری نمایید.
از تختهای فنری وتشکهای فنری و شل استفاده نکنید.تخت چوبی با تشک پنبه ای یا تشکی که قسمت عمقی سفت و لایه سطحی نرم دارد ،مناسب می باشد.
بهتر است روی شکم نخوابید.اگر به هر دلیلی مجبور هستید،به جای گذاشتن بالشت زیر سر ،بالشت کوتاهی زیر شکم یا لگن خود بگذارید.نحوه خوابیدن می بایست طاق باز یا به پهلو باشد.
موقع طاق باز خوابیدن ،بهتر است از یک بالشت کوتاه زیر زانوها استفاده کنید.در هنگام به پهلو خوابیدن زانوها را به اندازهای خم کنید که کف دست به زانو برسد .
می توانید از یک بالشت زیر زانوی بالایی استفاده کنید.
برای خارج شدن از تختخواب ، ابتدا به طرف کنار تخت بچرخید و زمانی که پاها از لبه تخت آویزان شد، با سفت کردن عضلات شکم و با کمک دستها بنشینید.
۵-درست بنشینید: یک صندلی خوب باید بتواند به خوبی از قوس کمری شما حمایت کند.
اگر چنین نیست ، برای حفظ این قوس بهتر است از یک بالش نرم در پشت کمرتان استفاده کنید.کف پاها باید روی زمین قرار گیرد و حفره پشت ران ۲تا۳ سانتیمتر بالاتر از لبه صندلی قرار گیرد.
در غیر اینصورت از زیر پایی استفاده کنید.
ارتفاع دسته صندلی زمانی مناسب است که آرنج با زاویه ۹۰ درجه روی ان قرار گیرد و شانه بالا یا پایینتر از محل طبیعی خود نباشد.هر ۲۰ دقیقه یکبار از جای خود بلند شوید و دستکم ۱ دقیقه راه بروید.
۶- درست بایستید.تا می توانید از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.در غیر اینصورت سعی کنید، به طور متناوب بر روی یک پایتان تکیه کنید و به پای دیگر استراحت دهید،یا یک پای خود را به طور متناوب روی یک چهارپایه کوچک قرار دهید.
۷-به نحوه بلند کردن اجسام دقت کنید.جهت بلند کردن اجسام با حفظ قوس طبیعی کم ،از زانوهایتان خم شوید.هیچگاه بر روی کمرتان نچرخید بلکه با محور کردن پاهایتان برروی پاهایتان بچرخید.
۸-به جای کشیدن،اجسام را هل دهید.
۹-از کفشهای پاشنه بلند استفاده نکنید.پاشنه مناسب،۲تا۳ سانتیمتر میباشد.
۱۰-از استفاده طولانی مدت از کمربند های طب خودداری کنید.مگر در موارد خاص ،آنهم با دستور پزشک.
کمر درد در کرونا
این روزها با شیوع ویروس کرونا و نگرانی وترس مردم از ابتلا به آن، توجه بسیاری از افراد به آن جلب شده است و هر گونه کسالتی را به آن نسبت می دهند از جمله درد کمر.
پاسخ به این سوال که آیا درد کمر می تواند از علائم ابتلا به کرونا باشد چندان ساده نمی باشد زیرا از طرفی درد کمر شکایت بسیار شایعی می باشد از طرفی درد کمر انواع زیادی دارد .
در مجموع درد را می توان یکی از شکایتهای اولیه در بیماری کرونا در نظر گرفت.
در مطالعاتی که انجام شده است شایعترین نوع درد در بیماران مبتلا به کرونا، میالژی (در عضلات) وآرترالژی (درد مفاصل) و سردرد بوده است.
بعد از آنها درد کمر و درد قفسه سینه،گلودرد ودرد شکم قرار می گیرند.
شدت درد معمولا ملایم تا متوسط گزارش می شود.معولا درد کمر به عنوان تنها علامت ابتلا به کرونا مطرح نمی شود بلکه با علائم دیگر همراه است.
کمردرد و حاملگی
درد کمر در حاملگی شکایت شایعی می باشد، که علت آن را می توان افزایش وزن ،تغییر مرکز ثقل بدن و اثر هرمونهایی دانست که در حاملگی ترشح می شوند و موجب شل شدن لیگامانهای بدن خصوصا در لگن می شوند.
البته سایر علل درد کمر مانند پارگی دیسک نیز می توانند رخ دهند و باید مورد توجه قرار گیرند. اگر درد کمر بسیار شدید باشد ویا بیشتر از دو هفته طول بکشد مراجعه به پزشک ضروری می باشد.
درد کمر در حاملگی ممکن از نشانه ای از زایمان زودرس ویا عفونت ادراری باشد بنابراین اگر درد کمر با خونریزی واژینال همراه باشد یا همراه با تب یا سوزش ادرار باشد مراجعه فوری به متخصص زنان و زایمان را می طلبد.
برای کاهش درد کمر در هنگام حاملگی ،توجه به موارد زیر می تواند کمک کننده باشد:
۱ – توجه به وضعیت مناسب بدن
با تداوم حاملگی و بزرگ شدن جنین ،مرکز ثقل بدن به سمت جلو حرکت می کند و برای جلوگیری از افتادن به سمت جلو ،ممکن است شخص حامله به سمت عقب خم شود که این کار باعث فشار آوردن به کمر و عضلات آن ناحیه شده ،منجر به درد می شود.
برای جلوگیری از آن : سعی کنید صاف بایستید و قفسه سینه را بالا نگه دارید.شانه ها را عقب و آزاد بگذارید ،پاها را به اندازه کافی از هم باز کنید تا تعادلتان حفظ شود و زانوها را قفل نکنید.
اگر برای مدت طولانی مجبور به ایستادن هستید یک پا را روی چهارپایه کوچک بگذارید. از صندلی مناسب که پشت را حمایت می کند موقع نشستن استفاده کنید یا از یک بالش کوچک در ناحیه کمر بهره بگیرید.
۲- استفاده از کفش مناسب
از کفش با پاشنه مناسب استفاده کنید. کفش نباید دارای پاشنه خیلی بلند یا بدون پاشنه باشد.دو تا سه سانتی متر پاشنه ،مناسب است.کفش باید قوس داخلی کف پا را هم به خوبی حمایت کند. کفش پاشنه بلند علاوه بر ایجاد مشکلات کمر واندامهای تحتانی ، با انحراف بدن به سمت جلو خطر افتادن را نیز افزایش می دهد.
۳- استفاده از شکم بند حاملگی
استفاده از شکم بند حاملگی ممکن است در بعضی از زنان حامله کمک کننده باشد هرچند مطالعه در مورد اثرات آن محدود است.
۴- استفاده از شیوه درست بلند کردن اجسام
از شیوه درست بلند کردن استفاده کنید. موقعی که می خواهید جسم کوچکی را بلند کنید زانوها راخم کنید.از خم کردن کمر بپرهیزید.این شیوه را در سایر مواردی که نیاز به خم شدن دارد نیز به کار ببرید.
۵- استفاده از شیوه درست خوابیدن
روی پهلوها بخوابید ویک یا هر دو زانو را کمی خم کنید.از بالش برای گذاشتن بین زانوها و زیر پهلو کمک بگیرید.
۶- استفاده از گرما ،سرما وماساژ
می توانید از کیف آب گرم ،یخ ویا ماساژ برای کاهش درد استفاده کنید .
۷- فعالیت بدنی در طول روز
از فعالیت بدنی در طول روز غافل نشوید.فعالیت بدنی منظم با حفظ قدرت عضلات می توانند به کاهش درد کمر کمک کنند.با اجازه پزشکتان می توانید از ورزشهای داخل آب یا پیاده روی بهره بگیرید. ورزشهای کششی ستون فقرات وکمر هم می توانند مفید باشند . ورزشهای مناسب را باید با اجازه و تجویز پزشکتان ،آموزش دیده انجام دهید.
- بعضی از پژوهشها ،از مفید بودن طب سوزنی در کاهش کمردرد حاملگی گواهی می دهند .
کمردرد در کودکان و نوجوانان
در گذشته تصور بر این بوده است که کمردرد در کودکان نادر می باشد ودر صورت وجود ، بیانگر مشکلی جدی است ولی مطالعات اخیر نادرست بودن این امر رانشان می دهد . کمردرد در کودکان نادر نیست وبا افزایش سن شیوع آن بیشتر می شود به طوری که حدود سنین ۱۵ تا ۱۸ سال به شیوع آن در بالغین نزدیک می شود. کمردردهای غیر اختصاصی در کودکان با این عوامل در ارتباط هستند: افزایش سن،جنس دختر،وجود کمردرد در والدین،سابقه ضربه به کمر،شرکت در ورزشهای رقابتی، فعالیت فیزیکی بالا ،زیاد بودن قوس کمر و افسردگی.مطالعات نقش چاقی ،فعالیت فیزیکی کم وکوتاهی عضلات همسترینگ پشت ران را در بروز کمردرد تایید نمی کنند. اخیرا به نقش کوله پوشتی در ایجاد کمردرد در کودکان توجه شده است ولی نتایج مطالعات در این خصوص متناقض می باشد. بهتر است وزن کوله پشتی بیشتر از ده درصد وزن بدن کودک نباشد. یکی از مواردی که در کودکان باید به آن توجه نمود نحوه نشستن درست کودک برای انجام تکالیف ونیز پشت کامپیوتر است که در صورتی که به آن توجه نشود می تواند باعث کمردرد شود.
اصولی که باید موقع نشستن پشت کامپپیوتر رعایت شود:
- ارتفاع صندلی
بلندی صندلی باید به اندازه ای باشد که پا های کودک به راحتی روی زمین قرار بگیرد. زاویه بین ساق پا وران در زانو باید حدود نود تا صدوده درجه باشد و بین لبه صندلی و پشت زانو حدود پنج سانتی متر فاصله باشد تا از وارد آمدن فشار به عروق واعصاب پشت زانو جلوگیری شود.
- دسته صندلی
بهتر است صندلی دارای دسته باشد تا کودک بتواند ساعد خود را ارحت روی آنها قرار دهد. بلندی دسته صندلی باید به اندازه ای باشد که زاویه بین ساعد وبازو بین نود تا صدوده درجه حفظ شود. در صورتی که دسته صندلی خیلی بالا باشد به شانه ها فشار وارد می شود و اگر خیلی پایین باشد باعث می شود تا کودک به سمت جلو خم شود که در این موارد نبودن دسته صندلی از بودن آن بهتر است.
- پشتی صندلی
پشتی صندلی باید به گونه ای باشد که قوس طبیعی ستون فقرات در کمر و پشت را حمایت کند.بلندی پشتی صندلی بهتر است تا حدود استخوان کتف باشد.
- ارتفاع میز
بلندی میز باید به گونه ای باشد که سطح آن با ساعدها در یک راستا قرار داشته باشد.
- فاصله بین مانیتور و چشم باید به اندازه طول اندام فوقانی یا حدود پنجاه سانتی متر باشد.
- لبه بالایی صفحه نمایشگر باید در راستای چشم قرار بگیرد به طوری که کودک بتواند بدون خم کردن زیاد سر وگردن وسط مانیتور راببیند.
- شدت روشنایی صفحه نمایش باید در کمترین حد ممکن تنظیم شود تا از خیرگی و آسیب بینایی جلوگیری شود.
- مهمترین نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که کودک به مدت طولانی در حالت نشسته به سر نبرد و سی تا چهل دقیقه یکبار از جای خود بلند شود .
- برای انجام تکالیف ونوشتن نیز باید اصول درست نشستن رعایت شود و بهتر است سطح میز شیب دار باشد تا از خم شدن کودک به سمت جلو جلوگیری کند.نور محیط نیز باید به اندازه کافی باشد تا کودک دید واضحی از کتاب داشته باشد و به سمت جلو خم نشود.
- در صورتی که صندلی قابل تنظیم نباشد می توان با کمک بالش ،پشتی و زیر پایی به اهداف گفته شده ،رسید.